Menü javaslatok – Reggelire
Gombás-sajtos melegszendvics
Hozzávalók 1 személyre:
- 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér
- 10 dkg gomba (pl. csiperke vagy más szezonális gomba)
- 5 dkg sovány reszelt sajt
- 1 dkg vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
- friss petrezselyem
- 1 marék madárbegy saláta
- 1 tk balzsamecet
Elkészítés:
- A gombát tisztítsuk meg és szeleteljük fel.
- Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, majd pirítsuk meg benne a fokhagymát és a gombát, míg aranybarnára sül.
- Közben pirítsuk meg enyhén a kenyérszeleteket.
- Tegyük rá a pirított gombát, majd a reszelt sajtot. A szendvicseket helyezzük a sütőbe vagy szendvicssütőbe, és süssük, amíg a sajt szépen megolvad.
- Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemmel.
- Fogyasszuk egy kis adag madárbegysalátával, melyet balzsamecettel ízesítünk.
Tápanyagtartalom:
- 360 kcal
- 37,6 g szénhidrát
- 26 g fehérje
- 11,4 g zsír
Sütőtökös zabkása
Hozzávalók 1 személyre:
- 50 g zabpehely
- 200 ml 1,5%-os tej
- 100 g sütőtökpüré (sütőben sült vagy főtt, pürésített sütőtök)
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csipet szerecsendió (opcionális)
- 1 tk méz (opcionális)
- 1 ek durvára tört darált dió
- 1 ek lenmag
Elkészítés:
A zabpelyhet és a tejet öntsük egy lábasba, majd közepes lángon elkezdjük melegíteni. Időnként megkevergetve addig főzzük, amíg a zabpehely megpuhul. Amikor a zabkása kezd besűrűsödni, hozzáadjuk a sütőtökpürét, ízestjük fahéjjal, szerecsendióval, esetleg egy csipet sóval, majd jól elkeverjük. Amikor a zabkása eléri a kívánt állagot, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a mézet és azzal is alaposan elkeverjük. A kész zabkását egy tálba öntjük, majd megszórjuk a durvára tört dióval, lenmaggal.
Mielőtt hozzáadnánk a mézet a zabkásához, kóstoljuk meg az ételt, mert néha olyan finom édes a sütőtök, hogy elegendő édes ízt biztosít a számunkra, így nem válik szükségessé a további édesítés.
Tápanyagtartalom 1 személyre:
- 498 kcal
- 19g fehérje
- 15,9g zsír
- 69,3g szénhidrát
Céklás túrókrém
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kisebb cékla
- 16dkg félzsíros túró
- 3dkg dióbél
- 4dkg teavaj
- ízlés szerint só
- 4 szelet Graham kenyér
- 40dkg friss zöldpaprika
Elkészítés:
A túrót áttörjük, hozzáadjuk a megmosott, meghámozott, vékonyra reszelt céklát és az aprított diót, sózzuk, majd jól összekeverjük. Pirítóssal és friss zöldséggel például zöldpaprikával tálaljuk.
Tápanyagtartalom 1 személyre:
- 302 kcal
- 14,8g fehérje
- 10g zsír
- 37,8g szénhidrát
Sárgabarackos-túrós zabkása
Hozzávalók 1 személyre:
- 4 dkg zabpehely
- 1 dl 1,5% tej
- 1dl víz
- ¼ rúd vanília kikapart magja
- 5 dkg félzsíros túró
- 2 db sárgabarack
- 1 tk méz
- 1ek mandula durvára törve
- fahéj ízlés szerint
Elkészítés:
A zabpelyhet tegyük fel főni a receptben megadott mennyiségű vízzel és tejjel. Ízesítsük fahéjjal, vaníliával. Addig főzzük alacsony lángon, folyamatosan kevergetve, amíg beszívja magába az összes folyadékot és már szinte teljesen puha. Utána vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a túrót, ízesítsük kevés mézzel és a legvégén adjuk hozzá a kis kockákra vágott sárgabarackot és szórjuk a tetejére a durvára tört mandulát.
Tápanyagtartalom 1 személyre:
- 408 kcal
- 22,5g fehérje
- 14g zsír
- 47g szénhidrát
Granola meggyel és natúr joghurttal
Hozzávalók 4 személyre:
- 40dkg natúr joghurt
- 16dkg hozzáadott cukor mentes granola (pl.: Hesterslife)
- 20dkg meggy
Elkészítés:
Tegyük egy tálba a joghurtot, szedjünk rá granolát és tegyük a tetejére a magozott meggyet. Ha édesebben szeretnénk enni, akkor tehetünk a tetejére egy kevés mézet.
Tápanyagtartalom 1 személyre számítva:
- 240kcal
- 6,5g fehérje
- 7g zsír
- 38g szénhidrát
Padlizsánkrém paradicsommal és purpur kenyérrel
Hozzávalók 1 személyre
- 5dkg padlizsán
- 1dkg sárgarépa
- 2dkg vöröshagyma
- 1 csapott evőkanál olíva olaj
- só, bors ízlés szerint
- 1 teáskanál mustár
- 1 kisebb szelet purpur kenyér
- 100g paradicsom
A padlizsánt megmossuk, hosszában kettévágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Előmelegített sütőbe tesszük és kb. 25 perc alatt megsütjük. Amikor kihűlt a „húsát” lekaparjuk a héjáról. Közben az olajon üvegesre pároljuk a hagymát, és a megtisztított, vékonyra reszelt répát. Végül a padlizsánt összekeverjük a hagymás répával, ízesítjük sóval és mustárral. Friss paradicsommal és 1 szelet purpur kenyérrel tálaljuk.
Tápanyagtartalom:
- 261 kalória
- 8g fehérje
- 27g szénhidrát
- 13g zsír
Caprese tükörtojás
Hozzávalók 1 személyre
• 2db tojás
• 1 szelet pármai sonka
• 2 szelet light mozzarella sajt (kb. 5dkg)
• 4db koktél paradicsom (kb. 5dkg)
• 5db bazsalikom levél
• ízlés szerint só, bors
• 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós
Elkészítés:
Egy kis méretű tűzálló edény aljára helyezzük a pármai sonkát. Üssük rá a tojásokat és tegyünk mellé a mozzarella szeleteket, a félbe vagy negyedbe vágott koktél paradicsomokat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és 180 fokos sütőben süssük kb. 15 percig, amíg a tojás már nem nyákos. A bazsalikom leveleket frissen tépjük rá az elkészült tojásokra. 1 szelet teljes kiőrlésű pirítóssal tálaljuk.
Tápanyagtartalom 1 személyre:
• 314 kcal
• 32g fehérje
• 11g zsír
• 19g szénhidrát
Spenótos omlett tortillában
Hozzávalók (1 főre):
- 2 db tojás
- 40 g spenót
- 10 ml növényi olaj
- 1 db teljes kiőrlésű tortilla
- só, bors, fűszerpaprika
- A tojásokat egy tálban felverjük, sózzuk, borsozzuk, fűszerpaprikát adunk hozzá
- A spenótot megfuttatjuk a növényi olajon, amíg összeesik.
- Ezután ráöntjük a tojásokat. Nem keverjük össze, hogy omlett formája maradjon.
- Mikor átsült, ráhelyezzük a tortillalapot, majd az omlettel együtt megfordítjuk és félbehajtjuk.
- A tortillalap mindkét oldalát megpirítjuk a serpenyőben.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 355 kcal Fehérje: 14 g Zsír: 22 g Szénhidrát: 25 g
Csicseriborsókrémes szendvics
Hozzávalók (1 szendvicshez):
- 1 db magvas zsemle
- 100 g csicseriborsó (konzerv)
- 20 g zeller
- 2 db kisebb római salátalevél
- ¼ lilahagyma
- 1 kávéskanál mustár
- 1 kiskanál növényi olaj
- citrom leve
- csipetnyi só, bors
A csicseriborsó konzervről öntsük le a levét. Késes aprító segítségével, növényi olajat hozzáadva aprítsuk kenhető állagúra. Vágjuk apró kockákra a lilahagymát és a zellert, majd adjuk hozzá az összetört csicseriborsóhoz. Ízesítsük mustárral, ízlés szerint sóval és borssal valamint citromlével. A zsemlét vágjuk ketté, kenjük rá az elkészült csicseriborsókrémet és helyezzük rá a salátalevelet.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 310 kcal
Fehérje: 11,7 g
Zsír: 7,2 g
Szénhidrát: 54 g
Őszibarackos granola
Hozzávalók (4 főre):
– 200 g zabpehely
– 80 g kókuszreszelék
– 4 db őszibarack
– 1 csapott evőkanál barnacukor
– 50 g növényi olaj
– 15 g dió
A barackokat megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, majd megszórjuk fahéjjal és egy csapott evőkanál
barnacukorral. A zabpelyhet, kókuszreszeléket összekeverjük és hozzáadjuk a növényi olajat és a
durvára vágott diót. Először a zabos-diós keveréket simítjuk bele egy tepsibe, majd ráhelyezzük a
barackszeleteket. Végül 190 fokos sütőben a barack karmellizálódásáig sütjük.
Az elkészült ropogós granolát natúr joghurttal, vagy tejjel tálaljuk.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma a tej vagy joghurt nélkül:
Energia: 488 kcal
Fehérje: 10 g
Zsír: 30 g
Szénhidrát: 43 g
Tojáskrémes szendvics
Hozzávalók (4 főre):
3db tojás
20g mustár
55g margarin
10g vöröshagyma
kevés só
ízlés szerint bors és petrezselyem
280g bakonyi barna kenyér
600g zöldpaprika
Elkészítés:
A tojást keményre főzzük, lehűtjük, megpucoljuk, és sajtreszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a margarint, a nagyon apróra vágott vöröshagymát, a szintén aprított petrezselymet, a mustárt, a sót, és az őrölt borsot, majd kikeverjük.
Barna kenyérrel és zöldpaprikával tálaljuk.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 304 kcal
Fehérje:12,3g
Zsír: 9,6 g
Szénhidrát: 41,5 g
Caprese szendvics
Hozzávalók (4 főre):
600g paradicsom
300g light mozzarella
20g extra szűz olívaolaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint friss vagy szárított bazsalikom
240g teljes kiőrlésű kenyér
Elkészítés:
A megmosott paradicsomot és a mozzarellát kb. 3 mm vastag szeletekre vágjuk és váltakozva ráhelyezzük őket a teljes kiőrlésű kenyérszeletekre, kevés borssal ízesítjük, meglocsoljuk az olívaolajjal és megszórjuk a tépkedett bazsalikomlevéllel (ha nincs friss, akkor szárítottal).
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 402 kcal
Fehérje: 30g
Zsír: 13g
Szénhidrát: 40g
Túrós zablepény
Pulykamellsonka
Rukkola
Natúr zöld tea
Hozzávalók 1 főre
50 g zabpehely
50 g félzsíros tehéntúró
1 db tojás
kevés víz
kevés só
1 kk napraforgó-/repceolaj
3 szelet pulykamellsonka
30 g rukkola
2,5 dl natúr zöld tea
Elkészítés
A zabpelyhet összekeverjük a túróval, tojással, kevés sóval és annyi vízzel, hogy elkeverhető legyen. Hagyjuk pár percet állni, hogy a zabpehely megszívja magát. Egy kávéskanál olajon, kicsi lángon kisütjük. Miután elkészült rátesszük a pulykamellsonkát, rukkolát és félbehajtjuk.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 402 kcal
Fehérje: 29 g
Zsír: 15 g
Szénhidrát: 37 g
Csicseriborsó krém
Sovány sajt
Teljes kiőrlésű kenyér
Újhagyma
Hozzávalók 1 főre
30 g főtt csicseriborsó (konzerv vagy üveges)
10 g vöröshagyma
20 g natúr joghurt
1 kk. mustár
1 ek. olívaolaj
0,5 g petrezselyem friss zöld, apróra vágva
1 csipet só
2 vékony szelet sovány sajt (light)
2 vékony szelet teljes kiőrlésű kenyér
2 száll újhagyma
Elkészítés
A főtt csicseriborsó konzervet leszűrjük, villával vagy kézi robottal jól összetörjük. Ízesítjük reszelt vöröshagymával és a mustárral, majd hozzáadunk annyi joghurtot , hogy könnyen kenhető, krémes állaga legyen. A végén extra szűz olívaolajat csurgatunk hozzá. Ízlés szerint tehetünk bele apróra vágott petrezselyemzöldet. A teljes kiőrlésű kenyereket kenjük meg a krémmel, majd tegyük a tetejére a sajtot, fogyasszuk újhagymával.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 407 kcal
Fehérje: 22 g
Zsír: 16 g
Szénhidrát: 43 g
Teljes kiőrlésű tortillatekercs
Hozzávalók 1 főre
1db teljes kiőrlésű tortilla
4 vékony szelet (50g) sertéscombsonka
2 vékony szelet sovány sajt
20 g jégsaláta
30 g kaliforniai paprika
30 g sárgarépa
2 kk. tökmagolaj
Elkészítés
Egy serpenyőben melegítsük fel a tortillalapot úgy, hogy enyhén benedvesítjük egy kis vízzel. A salátaleveleket tépkedjük kisebb darabokra, a kaliforniai paprikát vágjuk tetszőleges vékony szeletekre, a sárgarépát pedig reszeltjük le. Halmozzuk a tortillalap közepére a sonkát, sajtot, a zöldségeket és locsoljuk meg egy kevés tökmagolajjal. Csináljunk belőle tekercset és vágjuk ketté.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 406 kcal
Fehérje: 27 g
Zsír: 17 g
Szénhidrát: 35 g
Almás-diós zabpehely tejjel
Hozzávalók 1 főre
zabpehely (kb. 3 evőkanál): 50 g
tej, 1,5%-os: 2 dl
alma (kb. 1 közepes db): 150 g
dió (kb. 2 db fél dióbél): 5 g
méz (kb. 2 teáskanál): 10 g
fahéj (kb. késhegynyi): 0,1 g
Elkészítés
A zabpelyhet leöntjük ízlés szerint hideg vagy meleg tejjel, és pár percig állni hagyjuk. Hozzákeverjük a kisebb darabokra felaprított almát (héját meghagyva), majd megszórjuk durvára vágott dióval. Mézzel, őrölt fahéjjal ízesítjük.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 403 kcal
Fehérje: 15,6 g
Zsír: 9,9 g
Szénhidrát: 62,0 g
Bazsalikomos sonkás-sajtos melegszendvics
Retek
Tea
Hozzávalók 1 főre
Graham kenyér (kb. 1 vékony körszelet): 60 g
olívaolaj (kb. 1 evőkanál): 10 g
pulykasonka felvágott (kb. 2 szelet): 40 g
óvári sajt (kb. hüvelykujjnyi hosszú): 20 g
friss bazsalikomlevél: 0,1 g
retek (kb. 2 közepes db): 50 g
tea: 2 dl
cukor (kb. 2 teáskanál): 8 g
Elkészítés
A kenyérszeletet megkenjük olívaolajjal, ráhelyezzük a felvágottat, megszórjuk reszelt sajttal, majd előmelegített grillsütőben addig sütjük, amíg az ráolvad. Friss bazsalikomlevelekkel díszítjük, retekkel kínáljuk, mellé teát készítünk.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 395 kcal
Fehérje: 19,4 g
Zsír: 15,4 g
Szénhidrát: 44,2 g
Padlizsánkrémes szezámmagos zsemle
Uborka
Tejeskávé
Hozzávalók 1 főre
padlizsán (10 cm átmérőjű 2 cm vastag szelet): 80 g
olívaolaj (kb. 1 evőkanál): 10 g
fokhagyma (kb. késhegynyi): 0,1 g
só (kb. csipetnyi): 0,5 g
feketebors (kb. késhegynyi): 0,1 g
szezámmagos zsemle: 1 db
uborka (kb. 6-8 karika): 30 g
tej, 1,5%-os: 1,5 dl
eszpresszó kávé: 0,5 dl
cukor (kb. 2 teáskanál): 8 g
Elkészítés
Előmelegített sütőben puhára sütjük a padlizsánt. Miután kihűlt, a héjából kikaparjuk a padlizsánhúst, összetörjük villával, majd hozzátesszük az olívaolajat, a reszelt fokhagymát, és a fűszereket. A kettévágott zsemlét megkenjük a jól kikevert padlizsánkrémmel és uborkaszeleteket adunk mellé. Innivalónak tejeskávét készítünk.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 400 kcal
Fehérje: 12,6 g
Zsír: 14,0 g
Szénhidrát: 55,5 g
Tonhalkrémes korpás kifli
Narancslé
Hozzávalók 1 főre
olajos tonhal (kb.1 evőkanál): 30 g
margarin, 35%-os (kb. 1 teáskanál): 10 g
majonéz (kb.1 teáskanál): 10 g
lilahagyma (kb. 2 evőkanál): 30 g
zöldpaprika (kb. 2 evőkanál): 30 g
citromlé (kb.1 kávéskanál): 2 g
korpás kifli: 1 közepes darab
narancslé (100%-os): 2 dl
Elkészítés
A tonhalról lecsöpögtetjük az olajat, majd villával összetörjük. Margarinnal és majonézzel kikeverjük, ezt követően apróra vágott lilahagymával, zöldpaprikával és friss citromlével ízesítjük. Az így elkészült tonhalkrémmel megkenjük a kiflit, és narancslevet kínálunk mellé.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 399 kcal
Fehérje: 14,7 g
Zsír: 14,5 g
Szénhidrát: 50,7 g
Cukkínis rántotta
Jégsaláta, paradicsom
Félbarna kenyér
Tej
Hozzávalók 1 főre
repceolaj (kb. 1 teáskanál): 5 g
vöröshagyma (kb. 1 evőkanál): 10 g
cukkíni (kb. 3 cm hosszú darab): 30 g
tojás: 2 közepes darab
só (kb. csipetnyi): 0,5 g
paradicsom (kb. fél közepes db): 50 g
jégsaláta (1-2 levél): 10 g
félbarna kenyér (fél ujjnyi vastag szelet): 40 g
tej, 1,5%-os: 2 dl
Elkészítés
Teflonedényben felhevített olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzátesszük a felkockázott cukkínit, és fedő alatt pároljuk pár percig. A megtisztított tojásokat felütjük és kis csipetnyi sóval felverjük. Amikor már csaknem teljesen puha a cukkíni, a fedőt levéve elpárologtatjuk a levét, ráöntjük a tojásokat, majd kevergetve megsütjük. Jégsalátával és paradicsommal tálaljuk, mellé félbarna kenyeret adunk és reggeli folyadékként tejet.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 405 kcal
Fehérje: 22,8 g
Zsír: 18,2 g
Szénhidrát: 36,4 g