
Miként egyél, hogy jól egyél? Komplettálás fontossága növényi alapú étrendek esetén
Növények a tányéron: Az elmúlt években a növényi étrendek iránti érdeklődés mind a lakosság, mind a tudományos közösség körében megnőtt. A pozitív egészségi hatás mellett az állat- és környezetvédelem, illetve a fenntarthatósági aspektusok is hozzátettek az...

Összefügg az alvás és a táplálkozás? Ha igen, hogyan?
A megfelelő minőségű és mennyiségű alvásnak is komoly hatása van az egészségi állapotra. Az elmúlt száz évben az alvás időtartama minden korcsoportban egy órával csökkent, és ma már tudjuk, hogy szoros összefüggés van a kevés alvás és a túlsúly kialakulása között....

Spóroljunk az élelmiszerpazarlás csökkentésével!
Az élelmiszerhulladék az ellátási lánc szinte egész hosszában, minden résztvevőnél megjelenik a betakarítástól a szállításon, raktározáson, kereskedelmi láncok polcain át egészen a fogyasztó konyhájáig, asztaláig. Ez egy globális jelenség, amely rendkívül súlyos...

A férfi meddőség étrendi megközelítése – a férfi egészség
A meddőség (infertilitás) világszerte millióknak jelent problémát, mely körülbelül a párok 15%-át érinti és az esetek 40-50%-ban a férfi infertilitás okozza. A meddőség, a rendszeres szexuális együttlét mellett kívánt teherbeesés hiányát jelenti. A férfi meddőségnek...

Megújult a felnőtteknek szóló OKOSTÁNYÉR®
A krónikus, nem fertőző betegségek elterjedése súlyos probléma hazánkban és világszerte. A megfelelő életmód követésével, amelybe beletartozik a dohányzás és alkoholfogyasztás kerülése, a rendszeres fizikai aktivitás mellett a kiegyensúlyozott táplálkozás is, sok...

A menopauza étrendi vonatkozásai
A nemi hormonok már serdülőkortól hatást gyakorolnak a petefészkekre, és kialakul a menstruációs ciklus. Ez a körforgás kb. 50 éves korban ér véget, amikor a tüszők mennyisége csökken, de bizonyos betegségekben ez az időpont korábban is bekövetkezhet. A petefészkekben...

Élelmi rostban gazdag táplálkozás a mikrobiom egyensúlyáért
Tudományosan igazolt tény, hogy az élelmi rostok fogyasztása összeköthető az emésztőrendszer egészségével és számos krónikus elváltozás megelőzésével. A rostdús étrend kulcsfontosságú mikrobiom egyensúlyának fenntartásában és az emésztőrendszer egészségének...

A hazai superfoodok
A superfood megjelölés olyan élelmiszerekre vonatkozó marketing fogalom, amelyekről egyesek azt állítják - így fogalmaz az Oxford Dictionary - hogy tápanyagsűrűségük kiemelkedő, ebből adódik kivételes egészségügyi előnyük. Azonban az Egyesült Államok Élelmiszer- és...

A koenzim-Q10 táplálkozástani jelentősége
A WHO (World Health Organization) adatai szerint a szív- és érrendszeri megbetegedések a világ vezető halálozási okai közé tartoznak. Ezek megelőzése és kezelése továbbra is nagy kihívást jelent az egészségügy számára, ezért szükség van új megoldásokra a terhek...

Friss vagy fagyasztott? Az egyik jobb a másiknál?
Ahogy közelednek a hidegebb hónapok, előtérbe kerülnek a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök, hisz szezonon kívül is szeretnénk őket fogyasztani. Fontos, hogy a téli hónapokban is fenntartsuk a szükséges zöldség- és gyümölcsfogyasztásunk. De vajon a mirelit zöldségek...

30 év 30+ recept az MDOSZ jubileumi receptjei
Dietetikusként hiszünk benne, hogy a táplálkozás, amellett hogy az egészség egyik alapeleme, egyben örömforrás is. Ahogy az étel, a főzés-sütés sem csak alapvető szükségletet elégít ki, de közösségteremtő és -építő ereje is van, legyen szó egy gyors hétköznapi...

A mérleg számain túl – testünk jelzéseire hallgatva
Az intuitív étkezés nem egy szigorú diéta, arra helyezi a hangsúlyt, hogy az étellel és saját testünkkel megromlott kapcsolatunk helyreálljon, megtanuljunk hallgatni testünk jelzéseire. Nem a testtömeg csökkentésre, hanem az egészséges életmód megvalósítására...

Mire figyeljünk a bevásárláskor a koronavírus idején?
Tervezés, szervezés - Cél, hogy minél ritkábban menjünk bevásárolni. Tervezzük meg legalább egy hétre, de akár két hétre is az étkezést, nézzük meg a hozzávalókat, számoljuk ki a család számára szükséges mennyiségeket. Írjunk bevásárlólistát! ...

Táplálkozás a koronavírus idején
Egészséges táplálkozással is támogassuk szervezetünk védekező rendszerét! Jelenleg nincs olyan csodanyersanyag vagy étel, ami megvéd a koronavírustól, de az egészséges táplálkozás, az immunrendszer támogatása, a higiénés szabályok betartása segít a megelőzésben. A...

Élelmiszertrendek
Ahogy az egyedfejlődésben, úgy a táplálkozásban is megfigyelhető egy bizonyos evolúció, ugyanis minden korszaknak megvoltak és megvannak a saját tiltott, hibásnak tartott, vagy éppen kívánatos, előnyösnek ítélt élelmiszerei, élelmiszercsoportjai. Az élelmiszeripari...

A táplálkozási tanácsok nagy részét nem szakértők adják?
Egy a Nature tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a táplálkozási tanácsok nagy részét sajnos nem szakértők adják, ami igencsak veszélyes lehet. A kutatók megvizsgálták a 100 legkeresettebb könyvet, amelyet testsúlycsökkentés és...

A táplálkozás és az immunrendszer kapcsolata
A szervezet természetes ellenálló képessége javítható, ha étrendünk megfelelő mennyiségben tartalmazza az immunrendszer felépítéséhez, aktivitásához szükséges teljes értékű fehérjéket, az ásványi anyagok közül cinket, továbbá egyes vitaminokat (C-, D-, E-vitamin), és...

Vásárolj okosan!
Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot az élelmiszer-vásárláshoz. A változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás jegyében, az OKOSTÁNYÉR® ajánlásai alapján, a felesleges élelmiszer-felhalmozás elkerülése érdekében. Vásárolj okosan! Mindig írj bevásárló...

Növényi italok
Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző növényi alapú tejhelyettesítő italok. Több oka lehet annak, hogy valaki növényi italokat választ a tej helyett. A növényi italok közös táplálkozás-élettani jellemzője, hogy fehérjéik kisebb fokú biológiai...

Hozzáadott cukor és energiamentes édesítőszerek
A cukor hozzáadásával az adott élelmiszernek vagy ételnek az energiatartalma növekszik csak, szervezetünk számára értékes anyagok nem kerülnek be vele, ezért is érdemes többek között a testsúlycsökkentő étrendben is erősen korlátozni a hozzáadott cukrok bevitelét....

Az elhízás kezelése
A tartós testsúlycsökkenés olyan életmódprogramokkal érhető el, amelyek 500-750 kcal/nap energiadeficitet eredményeznek (azaz ennyivel kevesebb energiát viszünk be, mint amennyi a szervezet igénye) és heti legalább 150 perc mozgást tartalmaznak. A csökkentett...

Az elhízás
30 év alatt megtriplázódott a súlyfelesleggel rendelkezők száma. A WHO eredményei alapján több mint 1,9 milliárd túlsúlyos vagy elhízott felnőtt ember él a világon. Átlagosan napi 500 kcal-val több az energiabevitel, mint 40 éve. Hazánkban sajnos a felnőtt lakosság...

A króm
A króm egy nélkülözhetetlen nyomelem, amelyet a szervezet nem állít elő, ezért ezt az étrenddel szükséges bevinni. Felnőttek számára ajánlott napi mennyiség: 40 μg. A legjobb forrása a sörélesztő. Nagyobb mennyiségben a teljes kiőrlésű gabonamag, a hüvelyesek magja,...